Kotlety z grochu

Kotlety z grochu są pyszną, obiadową propozycją.

Wydrukuj

Kotlety z grochu

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Smaczne kotlety z grochu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:80 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 500g suchego, łuskanego grochu
  • 500g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól/pieprz
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • 1 pęczek kopru
Sposób przygotowania
Groch przełóż do miski, zalej zimną wodą i wypłucz. Czynność powtarzaj do momentu aż woda po płukaniu będzie przezroczysta. Czystą, zimną wodą ponownie wypełnij miskę z grochem, tak by groch był w całości nią zalany i odstaw na całą noc ( minimum na 5h). Groch odcedź, przesyp do garnka, dodaj kminek, sól i gotuj aż zmięknie. Ugotowany groch odcedź i wystudź. Cukinie umyj, osusz a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp ją solą, wymieszaj i przełóż na sitko by odciekł nadmiar wody. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Koperek opłucz pod bieżącą woda, osusz i drobno posiekaj. Groch przełóż do kielichowego blendera i zmiksuj na gładką masę. Cukinię odciśnij, przełóż do miski. Dodaj do niej groch, cebulę, koper, jajka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masa powinna przypominać tę na kotlety mielone. Jeśli będzie zbyt rzadka dosyp bułkę tartą. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Świetnie smakują w towarzystwie buraczków, karmelizowanej marchewki, mizerii lub sosu czosnkowego.

Leave a Reply