Grzanki z camembertem i śliwkami

Grzanki z camembertem i śliwkami są pyszną przekąską. Chrupiące pieczywo, słodkie śliwki i ostro – kwaśny sos.

Wydrukuj

Grzanki z camembertem i śliwkami

napisała:

0,0 rating
  • V
Aromatyczne grzanki ze śliwkami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:2
Składniki
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 3 śliwki
  • 1 ser camembert 120g
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki sosu z octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka płatków chili
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pieczywo skrop oliwą. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Camembert pokrój w plasterki. Ułóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnia na 5 minut. Ser powinien się lekko roztopić. Śliwki umyj, osusz, wydryluj i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj śliwki, płatki chili, sos balsamiczny i wymieszaj. Gdy śliwki się podsmażą, zdejmij je z ognia, dodaj miód, listki tymianku i ponownie wymieszaj. Ciepłe śliwki nałóż na grzanki z serem i polej powstałym balsamiczno - miodowym sosem.

Leave a Reply