Karmelizowana marchewka

W kuchni polskiej marchewka występuje bardzo często. Zazwyczaj przygotowywane są z niej surówki, sałatki, ciasta. Wzbogaca się jej smakiem zupy, lecza, farsze. Idealna na słodko i wytrawnie, przetworzona jak i na surowo.

Wydrukuj

Karmelizowana marchewka

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Pyszny dodatek do obiadu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:40 min.
Składniki
  • pęczek marchewek - około 5 sztuk
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania
Młodą marchewkę umyj i osusz. Starszą marchew umyj i obierz ze skórki. Każdą marchewkę przetnij wzdłuż na pół. Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia i poukładaj marchewki. Miód wymieszaj z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Za pomocą pędzelka posmaruj marynatą każdą marchewkę z obu stron i posyp tymiankiem (3/4 porcji) . Marchewki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. W połowie czasu obróć marchewkę na drugą stronę. Przed podaniem posyp marchewki pozostałym tymiankiem.

Leave a Reply

error: Zawartość jest chroniona!!