Sok z owoców czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu jest pyszny i bardzo zdrowy.

Wydrukuj

Sok z owoców czarnego bzu

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszny sok z owoców czarnego bzu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • owoce czarnego bzu
  • woda
  • cukier
Sposób przygotowania
Owoce czarnego bzu zbieraj z krzewów rosnących z dala od dróg i zanieczyszczeń. Zbieraj jedynie w pełni dojrzałe owoce. Owoce za pomocą widelca oddziel od łodyg. Opłucz pod bieżącą woda. Przełóż do garnka z grubym dnem. Kilogram owoców połącz z pól litra wody. Zagotuj owoce z wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Gorący sok odcedź od owoców. Owoce dobrze odciśnij, nie będą już potrzebne. Litr soku połącz z 300-500 gramami cukru. Jeśli lubisz mniej słodkie soki użyj 300g cukru, jeśli wybierasz soki słodkie użyj 500g cukry na litr soku.  Całość wymieszaj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Gorący sok przelej do wyparzonych, suchych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć i przykryj kuchenną ściereczką do całkowitego wystudzenia. Zimne butelki lub słoiki wstaw do zimnego piekarnika i od momentu nagrzania do 130 stopni pasteryzuj 30 minut. Pozostaw sok w piekarniku aż butelki wystygną.

Leave a Reply