Składniki
-
3kg ogórków gruntowych
-
Zalewa:
-
2 łyżki mielonej kurkumy
-
1 litr wody
-
600g cukru
-
500ml octu spirytusowego 10%
-
2 łyżki soli
-
8 liści laurowych
-
2 łyżki ziaren gorczycy białej
-
2 łyżki ziaren pieprzu czarnego
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka ziaren kolendry - można pominąć
Sposób przygotowania
Ogórki wsyp do dużej miski lub zlewu, zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny do namoczenia. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, kurkumę, kolendrę, sól i zagotuj. Gdy zalewa się zagotuje wlej ocet i od ponownego zagotowania gotuj przez 3 minuty na małym ogniu. Zalewę wystudź i przecedź. Ogórki porządnie umyj i wyjmij z wody. Nie obieraj ich ze skórki. Pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Do czystych, wyparzonych, wysuszonych słoików włóż plastry ogórków. Układaj je ciasno. Zalewą wypełnij każdy słoik tak by ogórki z niej nie wystawały. Porządnie zakręć słoiki wieczkami. Zwróć uwagę czy wieczka nie są wykrzywione, zardzewiałe i dobrze trzymają się słoików. Pasteryzuj ulubionym sposobem np. w piekarniku lub w garnku z wodą. Pasteryzacja w piekarniku - do zimnego piekarnika wstaw słoiki i od momentu rozgrzania do 130 stopni pasteryzuj je 30 minut, wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki w środku do wystygnięcia. Pasteryzacja w garnku z wodą - wstaw słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlej wodę na wysokość 3/5 słoika i od momentu zagotowania wody pasteryzuj je na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie słoiki z wody, postaw na blacie i przykryj ściereczką kuchenną. Tak pozostaw do całkowitego wystudzenia. Z podanych proporcji otrzymałam 11 słoików o pojemności 500ml.