Kotleciki z fasoli szparagowej

Kotleciki z fasoli szparagowej są świetną propozycją na lunch, obiad czy kolację.

Wydrukuj

Kotleciki z fasoli szparagowej

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Pyszne kotleciki z fasolki szparagowej.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 600g fasoli szparagowej
  • 250g cukinii
  • 250g marchewki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę porządnie umyj, odetnij łodyżki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i wystudź. Marchewkę i cukinię umyj i osusz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Warzywa przełóż do dużej miski, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na sitko i pozostaw na 15 minut. Wystudzoną fasolę drobno posiekaj. Warzywa mocno odciśnij z nadmiaru soku, dodaj do fasoli, dodaj natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą, wymieszaj. Sprawdź smak i dopraw w razie konieczności. Konsystencja masy powinna przypominać masę na kotlety mielone. W razie konieczności dosyp więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej, powinno być go około pół cm wysokości. W dłoniach formuj kotleciki i spłaszcz je dociskając brzegi. Masę na patelnię możesz nakładać również łyżką. Smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy by odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub pastą chili. Z podanych proporcji otrzymasz 18 średnich kotlecików.

Leave a Reply