Placki z brokuła

Była już zupa a dziś czas na placki z brokuła. Bardzo zdrowe, zielone i przepyszne.

Wydrukuj

Placki z brokuła

napisała:

0,0 rating
Pyszne, zielone placki brokułowe.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 brokuł
  • 3 listki mięty + kilka do dekoracji
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól/pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
Świeży, surowy brokuł zetrzyj na tarce na małych oczkach. Możesz go również rozdrobnić w malakserze. Dodaj do niego jajka, mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną miętę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże placuszki po około 2 minuty na każdą ze stron. Brokułowe placki podawaj skropione sokiem z cytryny, z listkami mięty i kleksem jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego.

Leave a Reply