Zapiekany chleb z mozzarellą i boczkiem

Zapiekany chleb z mozzarellą i boczkiem oraz masłem ziołowym.

Wydrukuj

Zapiekany chleb z mozzarellą i boczkiem

napisała:

0,0 rating
Pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 chleb
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 150g startego sera mozzarella
  • 200g wędzonego boczku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 8 ząbków czosnku
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się chleb z dnia wcześniejszego, lekko czerstwy. Boczek pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię i podsmaż aż się przyrumieni. Odcedź z wytopionego tłuszczu i wystudź. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Do masła dodaj czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj. Chleb ponakrawaj od góry w szachownicę - pionowe i poziome paski. Krój go tak by nie przeciąć jego spodu. Delikatnie odchylając poszczególne części chleba faszeruj go ziołowym masłem, boczkiem i serem. Staraj się umieścić farsz jak najgłębiej. Chleb owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego  do 170 stopni na 20 minut. Gorący chleb z ciągnącym się serem najlepiej smakuje podany z ulubionym dipem: u mnie jogurt naturalny i pasta chili.

Leave a Reply