Pałki kurczaka z ryżem

Pałki kurczaka z ryżem są bardzo łatwym w wykonaniu, jednogarnkowym daniem. Ryż jest aromatyczny, delikatnie ostry. Pałki kurczaka można zastąpić całymi udkami lub skrzydełkami.

Wydrukuj

Pałki kurczaka z ryżem

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Pyszne, jednogarnkowe danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:90 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 pałki kurczaka - około 600g
  • 4 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 200g ryżu
  • 2 duże cebule
  • 800ml wody
  • 100g masła
  • 3 łyżki keczupu (pikantny/łagodny - wedle uznania)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki wegety
Sposób przygotowania
Pałki kurczaka umyj i osusz. Mięso dokładnie natrzyj ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstaw na około dwie godziny. Do rondla dodaj masło, rozpuść je na małym ogniu. Dodaj przyprawy: ostrą i słodką paprykę, wegetę, pieprz, cukier, starty na tarce czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, keczup oraz koncentrat pomidorowy. Następnie dolej wodę, dokładnie wymieszaj składniki zalewy, zagotuj i wystudź. Cebulę pokrój w piórka. Ryż przesyp do naczynia żaroodpornego, na nim ułóż cebulę a na niej pałki kurczaka. Powoli wlej zalewę. Naczynie żaroodporne zakryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na półtorej godziny. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę by skórka kurczaka się mocniej przypiekła. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Danie idealnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego, podane z piklami lub ogórkiem małosolnym.

Leave a Reply