Składniki
-
około 200/220g mąki białej gryczanej + do oprószenia stolnicy, rąk i truskawek
-
2 średniej wielkości jajka
-
1 kg ziemniaków
-
sól
-
woda do gotowania
-
400g słodkich truskawek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Po odcedzeniu garnek z ziemniakami ponownie postaw na palnik i na małej mocy ognia odparuj nadmiar wilgoci. Wystarczy 45 sekund by namiar wody odparował. Ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Rozłóż je cienką warstwą na obsypanej mąką stolnicy. Dobrze jest przygotować ziemniaki na 2 godziny przed robieniem knedli. Wtedy z pewnością będą wystudzone i dobrze odparowane. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Najpierw dodaj 200g mąki i zagnieć składniki. Masa powinna być zwarta, swobodnie odchodzić od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste dodaj więcej mąki. Z ciasta uformuj gruby rulon. Do knedli wybierz niewielkie truskawki. Ważne by owoce miały tę samą wielkość. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i oprósz odrobiną mąki. Dłonie obsyp mąką. Z rulonu odrywaj kawałki ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Ciasto uformuj na kształt kulki a następnie spłaszcz ją na równy placek. Na środek nałóż truskawkę i zaklej ją ciastem. Delikatnie uformuj kulkę i ułóż ją na stolnicy z cienką warstwą mąki. Z resztą ciasta i truskawek postępuj identycznie aż uformujesz wszystkie knedle. Knedle gotuj partiami (by swobodnie mogły pływać) w osolonej wodzie. Włóż je delikatnie do garnka i po chwili ostrożnie zamieszaj. Gotuj je około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody. Knedle wyławiaj łyżką cedzakową. Knedle idealnie smakują polane jogurtem naturalnym, musem ze zmiksowanych truskawek lub podsmażoną bułką tartą.
You must log in to post a comment.