Polewka

Polewka czyli zupa przygotowana na bazie maślanki w dzisiejszych czasach coraz rzadziej gości na polskich stołach. Natomiast 35 lat temu była zupą jadaną bardzo często. Dostępność do naturalnych składników: mleka, maślanki, twarogu i ziemniaków była dużo większy niż do mięs. Koszt przygotowania zupy był bardzo niski. Polewka była podawana jako danie śniadaniowe jak i zupa obiadowa. Polewka wywodzi się z województwa wielkopolskiego gdzie gospodynie podawały ją w szczególności w okresie postnym. 

Wydrukuj

Polewka

napisała:

4,7 rating based on 3 ratings
  • V
Śniadaniowa, smaczna zupa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2l maślanki
  • 1l wody
  • 1/4l mleka
  • sól/pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 2 1/2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Maślankę i wodę przelej do garnka, zagotuj i pozostaw na małym ogniu. Mleko połącz z mąką i dokładnie wymieszaj. Cienką stróżką przelewaj mleko do garnka z maślanką stale mieszając zupę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodaj odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Podawaj z chlebem lub białym serem, ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub kleksem gęstej śmietany.

Leave a Reply