Zakwas buraczany

Przygotowanie zakwasu buraczanego jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i można cieszyć się jego pysznym i zdrowym smakiem.

Wydrukuj

Zakwas buraczany

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Intensywny w smaku zakwas buraczany.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg buraków
  • sól
  • woda
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Wodę zagotuj, przelej do miski, dodaj sól, wymieszaj i wystudź. Wodę z solą przygotuj w proporcjach 1 x 1 - 1 łyżka soli na 1 litr wody. Buraczki ostrugaj, przetnij na pół i pokrój w półplastry. Czosnek obierz z łupin i przetnij na pół. Do wyparzonego i osuszonego dużego słoja dodaj buraczki na przemian z czosnkiem, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Całość zalej osoloną wodą, buraki nie powinny wystawać ponad wodę,  zamknij słój. Słój przechowuj w kuchennej szafce lub na blacie. W pierwszych dniach na zakwasie może pojawiać się biała piana. Zdejmij ją wyparzoną łyżką i zamieszaj zakwas. Po pierwszych 4 dniach spróbuj smak zakwasu, jeśli będzie dla Ciebie wystarczająco dojrzały możesz go zlać. Smak powinien być ostry i kwaśny. Jeśli uznasz, że smak zakwasu powinien być intensywniejszy pozostaw zakwas w słoju jeszcze maksymalnie 3 dni. Każdego dnia sprawdzaj smak zakwasu. Gdy smak będzie odpowiedni odcedź buraki. Warzywa wykorzystaj do przygotowania barszczu lub sałatki, natomiast zakwas przelej do słoika lub butelki i zamknięty przechowuj w lodówce. Zakwas buraczany możesz pić codziennie lub wykorzystać go jako sos do sałatek, składnik smoothie, baza wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!