Gulasz wieprzowy – tradycyjny

Gulasz wieprzowy to łatwe w przygotowaniu danie wywodzące się z kuchni polskiej. Przygotowany na ulubionym wieprzowym mięsie z dodatkiem warzyw i domowego przecieru pomidorowego będzie smacznym i tradycyjnym obiadem.

Wydrukuj

Gulasz wieprzowy – tradycyjny

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Tradycyjny gulasz wieprzowy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1kg szynki wieprzowej (może też być łopatka, karkówka)
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 duża papryka
  • olej
  • sól/pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 500ml domowego przecieru pomidorowego lub 500ml bulionu warzywnego i 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pulpa pomidorowa
  • około 10 gałązek majeranku lub 1 łyżeczka majeranku suszonego
Sposób przygotowania
Mięso oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w kostkę około 2cm x 2cm. Do miski dodaj 3 łyżki oleju, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, listki majeranku, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj dobrze składniki marynaty i dołóż do niej mięso. Ponownie zamieszaj by każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24h. Na 30 minut przed smażeniem wyjmij  mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Na głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzej olej i przełóż mięso wraz z marynatą. Obsmaż mięso (na średniej mocy palnika) z każdej strony - około 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w półplasterki a paprykę w większą kostkę. Smaż przez chwilę, zamieszaj i dolej domowy przecier pomidorowy. Domowy przecier można zastąpić bulionem warzywnym z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub pulpą pomidorową. Całość wymieszaj, dopraw w razie konieczności pieprzem i solą i gotuj aż mięso i warzywa zmiękną. Gulasz podawaj z dodatkiem ziemniaków, kaszy, placków z buraczków, placków ziemniaczanych, klusek śląskimi, ogórkiem kiszonym, małosolnym, piklami lub surówką.

Leave a Reply