Placki z buraków

Pyszne, zdrowe i świetnie wyglądające. Placki buraczane, przygotowane na wzór placków ziemniaczanych są dla nich ciekawą alternatywą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu, kasz oraz mięs. 

Wydrukuj

Placki z buraków

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 buraki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być pszenna, orkiszowa, owsiana)
  • sól/pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito i pozostaw na około 20 minut do odsączenia. Mocno odciśnij, przełóż je do miski, dodaj jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Składniki dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli masa będzie bardzo rzadka dodaj więcej mąki. Smaż placki na oleju z obu stron. Placki są bardzo delikatne dlatego przewracaj je ostrożnie. Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj z ulubionym sosem.



Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!