Pyszne, zdrowe i świetnie wyglądające. Placki buraczane, przygotowane na wzór placków ziemniaczanych są dla nich ciekawą alternatywą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu, kasz oraz mięs.
Wydrukuj
Placki z buraków
- V
- GF
- DF
Alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych.
Składniki
- 4 buraki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być pszenna, orkiszowa, owsiana)
- sól/pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito i pozostaw na około 20 minut do odsączenia. Mocno odciśnij, przełóż je do miski, dodaj jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Składniki dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli masa będzie bardzo rzadka dodaj więcej mąki. Smaż placki na oleju z obu stron. Placki są bardzo delikatne dlatego przewracaj je ostrożnie. Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj z ulubionym sosem.