Domowy przecier pomidorowy

Wyśmienity smak pomidorów jest niepodważalny. Znaleźć je można w sałatkach, sosach, zupach. Są świetne w przetworach, sosach do makaronów, przecierach. Dodatkowym dużym plusem tego warzywa jest jego pozytywny wpływ na zdrowie.  Właściwości antymiażdżycowe znajdujące się w pomidorach zapobiegają zawałom, duże zawartości witaminy C poprawiają odporność. Duża ilość potasu, która znajduje się w tych warzywach bardzo korzystnie wpływa na prace serca. Wart zatem zaopatrzyć swoją kuchenną spiżarnię by cieszyć się nimi przez cały rok.

Wydrukuj

Domowy przecier pomidorowy

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Piękne, pachnące latem pomidory zostaną z nami na zimowe dnie w postaci smacznego przecieru.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 5 kg pomidorów malinowych
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
Sposób przygotowania
Pomidory natnij na krzyż przy szypułkach oraz na czubku a następnie zamocz na około 30 sekund we wrzątku. Odcedź i zdejmij skórę. Potnij pomidory na ósemki, oczyść z gniazda nasiennego - nie będzie potrzebne. Przełóż do garnka, dodaj sól i cukier. Gotuj pod przykryciem 10 minut, mieszając delikatnie kilka razy. Zdejmij z ognia i za pomocą blendera zmiksuj pomidory na gładką masę. Możesz również przetrzeć pomidory przez metalowe sito. Następnie przecier gotuj do momentu zgęstnienia - około 10 minut. Przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Pasteryzuj ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane na sucho w piekarniku - 130 stopni/40 minut.

Leave a Reply