Pizza z cukinią i szynką parmeńską

Ciasto na pizze dla cierpliwych. Długi czas oczekiwania wygradza smak pizzy, jej puszyste brzegi i chrupiący spód. Śmietanowo-majonezowy sos idealnie współgra z ostrością papryczki chilli oraz świeżością rukoli.

Wydrukuj

Pizza z cukinią i szynką parmeńską

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
Chrupiąca pizza z cukinią i chilli.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:13 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Ciasto:
  • 500g mąki włoskiej typu 00 + do podsypywania
  • 5g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 375ml ciepłej wody - 1,5 szklanki
  • Sos:
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki śmietany 12%
  • pieprz
  • Dodatki:
  • 250g mozzarelli - 2 kulki
  • 100g sera feta
  • 1/2 cukinii
  • 1 papryczka chilli
  • rukola
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • pieprz
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuść w 100ml ciepłej wody. Energicznie zamieszaj by dobrze się rozpuściły i pozostaw na 10 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej rozpuszczone drożdże, wodę i sól. Wymieszaj składniki a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Powinno być miękkie i plastyczne. Jeśli za mocno się klei dodaj odrobinę mąki. Ciasto przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj je kuchenną ściereczką i pozostaw na 2 godziny. Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut. Podziel ciasto na dwa kawałki, uformuj kulę, każdą włóż do osobnego pudełka oprószonego mąką, zamknij pudełka wieczkiem i wstaw do lodówki na 48h. 3h przed przygotowaniem pizzy wyjmij pudełka z lodówki, otwórz je i pozostaw w temperaturze pokojowej. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem. Cukinię przetnij na pół i pokrój w półplasterki, mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, fetę rozdrobnij, papryczkę chilli pokrój w plasterki. Kulkę ciasta uformuj dłońmi na kształt pizzy na podsypanym mąką blacie i pozostaw grubszy brzeg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto nałóż sos i rozsmaruj go dokładnie pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Nałóż mozzarellę, cukinię, fetę i chilli. Piecz w 230 stopniach przez około 10-13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Przed podaniem dodaj plastry szynki, liście rukoli, oprósz pizze świeżo zmielonym pieprzem. Z podanych proporcji otrzymasz 2 pizze o średnicy około 30cm.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!