Szarlotka z dynią

Klasyczna szarlotka z kruchym ciastem wzbogacona o puree z dyni. Dynia dodaje pięknego pomarańczowego koloru. Ciasto jest idealną propozycją na jesienne wieczory.

Wydrukuj

Szarlotka z dynią

napisała:

0,0 rating
  • V
Szarlotka w niecodziennym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru do ciasta + odrobina wedle uznania do masy jabłkowo-dyniowej
  • 5 żółtek
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 400g dżemu z jabłek
  • 250g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kurkumy
  • 2 cm kawałek imbiru
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier oraz masło i smalec. Posiekaj wszystko nożem, dodaj śmietanę i żółtka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i podziel ją na dwie równe części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki jedną część ciasta, rozwałkuj i ułóż w formie. Ponakłuwaj spód widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Puree z dyni połącz z konfiturą jabłkową. Dodaj do nich cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i cukier - jeśli jest taka potrzeba i starty na tarce na małych oczkach imbir. Z lodówki wyjmij pozostałą część ciasta, rozwałkuj. Masę wyłóż na ciasto, na gorę dodaj kolejną warstwę ciasta i znowu nakłuj widelcem. Piecz około 30 minut, aż się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.

Leave a Reply