Klasyczna szarlotka z kruchym ciastem wzbogacona o puree z dyni. Dynia dodaje pięknego pomarańczowego koloru. Ciasto jest idealną propozycją na jesienne wieczory.
Wydrukuj
Szarlotka z dynią
- V
Szarlotka w niecodziennym wydaniu.
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru do ciasta + odrobina wedle uznania do masy jabłkowo-dyniowej
- 5 żółtek
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 400g dżemu z jabłek
- 250g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kurkumy
- 2 cm kawałek imbiru