Słodko-ostry krem dyniowy z mlekiem kokosowym

Dyniowy sezon trwa w najlepsze. Na blogu są już przepisy na dyniowe kotlety, kluski, ciasta, zupy. Poza więc na słodko – ostry krem z dyni z mleczkiem kokosowym.

Wydrukuj

Słodko-ostry krem dyniowy z mlekiem kokosowym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Bardzo intensywny w smaku oraz aromacie krem z dyni.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 1,5 kg dyni
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • oliwa
  • 1 zielona papryka
Sposób przygotowania
Paprykę zieloną umyj, oczyść z gniazda nasiennego i przekrój na ćwiartki. Dynie umyj, osusz, za pomocą łyżki oczyść z nasion i miękkiego miąższu. Potnij na szerokie paski. Paprykę i dynię rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Imbir oczyść ze skórki i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Mleczko kokosowe wymieszaj. Wyjmij warzywa z piekarnika. Dynię oczyść ze skóry, pokrój w kostkę. Dynię i paprykę przełóż do garnka, dodaj bulion - 1l, mleczko kokosowe, oraz imbir. Zupę zagotuj, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą, papryką słodką, gałką muszkatołową. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Jeśli uznasz, że zupa jest za gęsta dodaj pozostały bulion. Zupę podawaj z pieczywem lub orzechami lub pestkami lub chipsami z boczku.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!