Gofry z boczniakiem

Gofry zazwyczaj kojarzone są jako deser lub śniadanie podane na słodko. Miłym zaskoczeniem okażą się gofry w wersji wytrawnej. Podane z domowej roboty majonezem, aromatycznymi boczniakami i świeżym szczypiorkiem.

Wydrukuj

Gofry z boczniakiem

napisała:

0,0 rating
  • V
Gofry z smażonymi boczniakami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 90ml oleju - do gofrów
  • 1/2 łyżeczki soli - do gofrów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • domowy majonez
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz/sól
  • olej - do smażenia boczniaków
  • 200g boczniaków
Sposób przygotowania
Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, olej, mleko, sól, żółtka. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Partiami dodawaj ubite białka delikatnie mieszając ciasto łyżką. Gofry smaż na gofrownicy do uzyskania złotego koloru - w zależności od mocy gofrownicy 4-6 minut. Nie otwieraj w trakcie smażenia gofrownicy by gofry nie opadły. Po upieczeniu przełóż gofry na kratkę - dzięki temu nie staną się gumowate a zachowają chrupkość. Boczniaki oczyść i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Boczniaki posyp solą, smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przygotuj domowy majonez. Szczypiorek posiekaj. Na gofry rozłóż boczniaki, polej je majonezem i posyp szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z podanych proporcji otrzymasz 12 kwadratowych gofrów 9cm x 9cm.  

Leave a Reply