Flaczki z siedziunia sosnowego (koziej brody)

Jesień jest czasem gdy polskie lasy bogate są w dary natury jakimi są grzyby. Siedziuń sosnowy – potocznie nazwany kozią brodą – jest grzybem rzadko spotykanym i nie zawsze znanym przez grzybiarzy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy, wyborny w śmietanie i pyszny w zupie. Konsystencja kozia broda przypomina grzyby mun.

Wydrukuj

Flaczki z siedziunia sosnowego (koziej brody)

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegańskie flaczki z koziej brody.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2kg siedziunia sosnowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 bulwa selera
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 białą cebula
  • 1 papryczka chilli
  • około 2,5l wody
  • obrany 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren jałowca
  • olej
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Papryczkę pokrój w plasterki. Do garnka z grubym dnem wlej olej i dodaj czosnek. Włącz kuchenkę, gdy czosnek zacznie się robić złoty wyjmij go i dodaj pokrojone warzywa i papryczkę. Smaż przez 5 minut. Siedziunia oczyść silikonowym pędzelkiem i pokrój w paski. Dodaj do warzyw i całość podsmażaj pod przykryciem przez 10 minut, na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Całość zalej wodą, dodaj ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, majeranek, starty na tarce imbir, sól, pieprz, paprykę mieloną. Zupę gotuj pod przykryciem około 20 minut - aż grzyby i warzywa zmiękną. Podawaj z ulubionym pieczywem np. nocnym chlebem lub bagietkami.

error: Zawartość jest chroniona!!