Suszona pierś z kaczki

Kaczkę przygotować można na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest suszenie. Proces wymaga dużej cierpliwości jednak smak i duma z przyrządzenia dojrzewającej kaczki rekompensuje czas oczekiwania.

Wydrukuj

Suszona pierś z kaczki

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Pierś kaczki w niecodziennym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • cukier
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 pończochy
Sposób przygotowania
Pierś z kaczki umyj i osusz. Cukier wymieszaj z solą w proporcjach 1 do 1. Na spód plastikowego pojemnika wysyp część mieszanki soli z cukrem, na niej umieść skórą do dołu piersi i zasyp pozostałą częścią. Pierś powinna być w całości zasypana solą i cukrem. Zamknij pojemnik i wstaw na 3 dni do lodówki. Wyjmij piersi z mieszanki, oczyść ręcznikiem papierowym z soli i cukru a następnie wstaw do miski z woda na godzinę. Piersi wyjmij z wody i osusz. Zioła i przyprawy utrzyj w moździerzu i natrzyj nimi obficie piersi kaczki. Ostrożnie, by nie zetrzeć ziół owiń piersi ręcznikiem papierowym i włóż do pończoch. Zasznuruj i zawieść w przewiewnym miejscu na 12 dni. Podawaj pokrojone w cienkie plastry.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!