Udziec sarni w winie

Sarnina jest jednym z trudniejszych do przygotowania mięs. Wymaga wyczucia, cierpliwości i umiejętności obserwacji. Idealne mięso powinno być dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Długo marynowany udziec sarni pieczony w rękawie z odpowiednimi przyprawami i ziołami jest idealnym obiadowym daniem.

Wydrukuj

Udziec sarni w winie

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Pyszny udziec sarni idealny na ciepło i zimno.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:165 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2,5 kg udziec sarni z kością
  • 20 ziaren jałowca
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 350ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 350g musztardy delikatesowej
  • 350 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • klika gałązek cząbru
  • kilka gałązek tymianku
  • 100g masła
  • rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania
Udziec sarni umyj, oczyść z błonek i osusz. Ziarna jałowca rozdrobnij w moździerzu. Wino wymieszaj z musztardą, czosnkiem, jałowcem, olejem, solą oraz pieprzem. Marynatą porządnie natrzyj mięso a następnie przełóż je do głębokiej formy i zalej marynatą. Formę zamknij pokrywką lub owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 5 dni. Codziennie: rano i wieczorem obracaj udziec by dobrze wchłonął marynatę. Udziec wyjmij z marynaty, odczekaj aż nadmiar marynaty spłynie z mięsa. Mięso włóż do rękawa do pieczenia, dodaj cząber, tymianek, podzielone na mniejsze części masło i zawiń szczelnie rękaw z każdej strony. Mięso w rękawie przełóż do formy do pieczenia. Rękaw przebij widelcem w 2 lub 3 miejscach by powstająca wewnątrz para nie rozerwała rękawa. Mięso piecz 2,5h ( po godzinie na każdy kilogram) w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Następnie rozetnij rękaw, podnieś temperaturę do 170 stopni i piecz mięso kolejne 15 minut. Mięso podawaj z ulubioną sałatką lub surówką, z kluskami śląskimi lub karmelizowanymi marchewkami.

error: Zawartość jest chroniona!!