Sarnina jest jednym z trudniejszych do przygotowania mięs. Wymaga wyczucia, cierpliwości i umiejętności obserwacji. Idealne mięso powinno być dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Długo marynowany udziec sarni pieczony w rękawie z odpowiednimi przyprawami i ziołami jest idealnym obiadowym daniem.
Wydrukuj
Udziec sarni w winie
- GF
- DF
Pyszny udziec sarni idealny na ciepło i zimno.
Składniki
- 2,5 kg udziec sarni z kością
- 20 ziaren jałowca
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 350ml wytrawnego, czerwonego wina
- 350g musztardy delikatesowej
- 350 ml oleju rzepakowego
- 3/4 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu
- klika gałązek cząbru
- kilka gałązek tymianku
- 100g masła
- rękaw do pieczenia