Szczawiowa

Szczawiowa należy do tradycyjnych zup, które często gościły na polskich stołach. Podawana z ziemniakami, mięsem, jajkiem ugotowanym na twardo, z warzywami, chlebem lub makaronem. Często była zjadana z dodatkiem chleba. Szczawiowa ponownie króluje w naszym manu.

Wydrukuj

Szczawiowa

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegetariańska, wegańska zupa szczawiowa
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • bulwa selera
  • makaron
  • sól/pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • alternatywnie jajka ugotowane na twardo
  • alternatywnie śmietana do zabielenia
  • 2 łyżki masła/ 2 łyżki oliwy/ 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Szczaw opłucz i osusz. Odetnij łodygi a warzywa obierz. Marchewkę, pietruszkę pokrój w plasterki. Ziemniaki, selera pokrój w kostkę.  W garnku z grubym dnem rozpuść odrobinę masła lub oliwę, olej, przełóż do niego warzywa, przyprawy i smaż je przez chwilę co jakiś czas mieszając. Warzywa zalej wodą i gotuj aż zmiękną. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Do zupy dodaj szczaw, ponownie zagotuj i  w razie konieczności ponownie dopraw. Zupę wedle uznania można zabielić śmietaną i podać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!