Gofry z czarną porzeczką

Gofry z czarną porzeczką są idealną propozycją na długie, weekendowe śniadanie. Gofry są chrupiące, miękkie i puszyste. Lekko kwaśna konfitura porzeczkowa świetnie współgra ze słodyczą gofrów.

Wydrukuj

Gofry z czarną porzeczką

napisała:

0,0 rating
  • V
Gofry z konfiturą z czarnej porzeczki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90ml oleju
  • 100ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu/cukru/erytrolu/ksylitolu
  • 200g owoców czarnej porzeczki
Sposób przygotowania
Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, olej, mleko, sól, żółtka z cukrem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Partiami dodawaj ubite białka delikatnie mieszając ciasto łyżką. Gofry smaż na gofrownicy do uzyskania złotego koloru - w zależności od mocy gofrownicy 4-6 minut. Nie otwieraj w trakcie smażenia gofrownicy by gofry nie opadły. Po upieczeniu przełóż gofry na kratkę - dzięki temu nie staną się gumowate a zachowają chrupkość. Porzeczki opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dolej do nich sok jabłkowy, miód i gotuj aż zmiękną i uzyskają zwartą konsystencję. Na gofry wyłóż konfiturę z porzeczki. Z podanych proporcji otrzymasz 12 kwadratowych gofrów 9cm x 9cm.

error: Zawartość jest chroniona!!