Podpłomyki

Podpłomyki to tradycyjne placki przygotowane z mąki, wody i soli. Dawniej pieczone/smażone na płycie pieca, fajerkach. Podpłomyki były bardzo popularne ze względu na niski koszt produktów potrzebnych do ich wykonania oraz łatwy dostęp do nich. Placki idealnie smakują z odrobiną oliwy, ze śniadaniowymi pastami, konfiturami itp.

Wydrukuj

Podpłomyki

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • DF
Pyszne tradycyjne podpłomyki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250g wrzącej wody
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, małą stróżką wlej gorącą wodę i wymieszaj łyżką. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę/blat i zagniataj je przez kilka chwil dłońmi. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę. Przełóż je z powrotem do miski, przykryj zwilżoną kuchenną ściereczką i pozostaw na 20-30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 równych część. Każdą część uformuj w kulkę a następnie na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkuj na cieniutki placek o średnicy około 10cm. Podpłomyki smaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Smaż z obu stron aż się przyrumienią. Na plackach będą powstawać bąble z powietrzem, warto je przekłuć. Podpłomyki najlepiej smakują na ciepło, prosto po upieczeniu. Z podanych proporcji otrzymasz około 10 placków.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!