Truskawki i maliny pod koglem moglem

Kogel mogel – przysmak lub zmora dzieciństwa. Z pewnością nie jeden wnuk delektował się tą słodkością, przygotowaną specjalnie dla niego przez babcię. Zazwyczaj wrzucało się żółtko do kubka, szklanki i dosypywało cukru. Później za pomocą łyżki ucierało aż powstała jednolita masa i cukier się rozpuścił. Owoce zapiekane pod koglem moglem są nowszym wydaniem tego pysznego deseru. Dodatek świeżych owoców przełamuje słodki smak utartego żółtka i dopełnia go. Wierzch deseru jest przypieczony, natomiast wnętrze wciąż pozostaje płynne. 

Wydrukuj

Truskawki i maliny pod koglem moglem

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Inne wydanie tradycyjnego kogla mogla.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • maliny
  • truskawki
  • liście mięty
  • masło/olej/oliwa
Sposób przygotowania
Jajka umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Z białek możesz przygotować np torciki bezowe. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Kokilki (moje są o średnicy 10cm i wysokości 5cm) posmaruj odrobiną masła lub oleju/oliwy. Truskawki i maliny opłucz pod bieżącą wodą. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na mniejsze części. Maliny i truskawki przełóż do kokilek i zalej koglem moglem. Piecz przez 10 minut  piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Góra deseru powinna się zarumienić. Deser podawaj gorący, udekorowany owocami i liśćmi mięty. Kogel mogiel będzie na wierzchu zapieczony, jednak środek deseru wciąż pozostanie przyjemnie płynny.

Leave a Reply