Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Szparagi z szynką parmeńską są przystawką bardzo łatwą w przygotowaniu i świetnie wyglądającą. Krótki czas pieczenia szparagów sprawia, że są kruche i esencjonalne. Szynka parmeńska uzupełnia danie o słony smak natomiast parmezan dodaje ciekawej tekstury. Rozmaryn i sok z cytryny są idealnym wykończeniem dania.

Wydrukuj

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

napisała:

4,8 rating based on 4 ratings
  • V
  • GF
Sezonowa, pyszna przystawka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 10 zielonych szparagów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • sól/pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 100g parmezanu
Sposób przygotowania
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Szparagi owiń szynką parmeńską i ułóż w naczyniu. Popierz i posól szparagi. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. 3 minuty przed końcem pieczenia oprósz szparagi startym parmezanem i listkami rozmarynu. Naczynie wstaw do piekarnika i dokończ pieczenie by ser się rozpuścił. Ciepłe szparagi skrop sokiem z cytryny.

error: Zawartość jest chroniona!!