Racuszki/placki z kwiatami akacji

To niesamowite jak wiele jedzenie rośnie dookoła nas. Kolejną, kwietną, zaskakującą propozycją są racuchy z kwiatami akacji. Placuszki są chrupiące z zewnątrz oraz puszyste w środku. Kwiaty akacji są słodkie i bardzo aromatyczne. Danie z pewnością zadziwi każdego. Racuchy z kwiatami z akacji są idealne na śniadanie, na deser, przystawkę oraz przekąskę. 

Wydrukuj

Racuszki/placki z kwiatami akacji

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
Smaczne akacjowe racuchy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 12 kiści kwiatów akacji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej (160g)
  • 3/4 szklanki mleka zwierzęcego lub roślinnego (185ml)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kwiaty akacji opłucz pod bieżącą wodą i rozłóż na ręczniku papierowym do osuszenia. Mąkę, mleko, sól, cukier, proszek do pieczenia zmiksuj na gładkie ciasto. Powinno być dużo gęstsze niż naleśnikowe. Jednak nie może być zbyt zwarte, jeśli jest to konieczne dolej więcej mleka. Ciasto odstaw na 15 minut. Na dużej patelni rozgrzej około 5mm warstwę oleju. Olej nie może być zbyt gorący by racuchy nie spaliły się z zewnątrz pozostając w środku surowe. Kwiaty trzymając za ogonek zamocz w cieście. Połóż kwiat na cieście i łyżką nałóż na kwiat kolejną warstwę ciasta. Następnie przytrzymaj kwiat pionowo za ogonek by nadmiar ciasta spłynął. Kwiat powinien być równomiernie pokryty ciastem. Trzymając za ogonki układaj kwiaty na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Po usmażeniu kwiaty wyjmij na ręcznik papierowy i pozostaw do odsączenia z tłuszczu. Racuszki podawaj saute lub oprószone cukrem pudrem. Przed jedzeniem zdecydowanym ruchem pociągnij za łodyżkę przytrzymując pozostałą część racucha. Łodyżki nie są jadalne. Z podanych proporcji otrzymasz około 12 akacjowych racuchów.

Leave a Reply