Drożdżówki i ciasto drożdżowe w polskiej kulinarnej tradycji występują w wielu wariantach smakowych, wielu kształtach i z wieloma różnymi dodatkami. Pyszne z serem, z kruszonką, cynamonem, śliwkami, jabłkami, makiem, czekoladą, lukrem, cukrem pudrem… każdy znajdzie coś dla siebie. Idealne na śniadanie, wspaniałe na deser – odpowiednie w każdej chwili.
Składniki
-
600g mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
30g świeżych drożdży
-
80g cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
szczypta soli
-
80g masła
-
2 jajka
-
500g truskawek
-
listki mięty - do dekoracji
-
Kruszonka:
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka cukru
-
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Masło roztop w wysokim rondlu, zmniejsz poziom grzania i dodaj cukry. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko. Wyłącz kuchenkę. Składniki powinny być podgrzane jednak nie gorące. Do rondla dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw rozczyn na 15 minut. Pamiętaj że drożdże zwiększą swoją objętość, rondel powinien być wysoki. Mąkę przesiej do dużej miski dodaj jajka, sól oraz drożdżowy rozczyn. Ze składników zagnieć ciasto, powinno być elastyczne jednak nie przywierające do dłoni. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Wyjmij ciasto z miski, oprósz ją mąką i z powrotem umieść w niej ciasto. Odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce. Przykryj kuchenną ściereczką. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, na stolnicę wysypaną niewielką ilości mąki. Zagnieć ciasto kilka razy dłońmi i podziel na równe kawałki. Każdy kawałek uformuj na kształt kuli a następnie rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,5 - 1 cm. Delikatnie wygnieć środek placków - miejsce gdzie będą nakładane owoce. Drożdżówki przełóż na papier do pieczenia ułożony na blachach z piekarnika. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż je na plackach. Drożdżówki pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę szybko zagnieć i posyp drożdżówki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut - aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wyjdzie około 12 drożdżówek.