Orientalna zupa z krewetkami, makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym przyciąga swym wyglądem, smakiem i aromatem. Pasta curry i papryczka chilli sprawia, że zupa jest ostra. Mleczko kokosowe natomiast dodaje słodyczy. Dzięki odrobinie soku z limonki zupa nabiera kwaśnej nuty. Starty na tarce imbir rozgrzewa całe ciało podczas jedzenia tej tajskiej zupy. Dodatek jędrnych krewetek i makaronu ryżowego sprawia, że zupa jest bardzo sycąca. Kilka zielonych listków kolendry dodaje świeżości.
Wydrukuj
Orientalna zupa z krewetkami
- V
- GF
- DF
Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym.
Składniki
- 12 krewetek
- 1 mała papryczka chilli
- 1 trawa cytrynowa
- 2cm kawałek imbiru
- sok z 1 limonki
- 250ml mleczka kokosowego
- 60g makaronu ryżowego
- listki kolendry
- 600ml wody
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz