Pieczenie chlebów, bułek, bagietek i ciast w ostatnim czasie powróciło do łask. Przygotowywane jest pieczywo na zakwasie, na drożdżach, z różnego rodzaju mąk i z różnymi dodatkami. Chleby mają ciekawe kształty, każdy inny, każdy wyjątkowy. Nocny chleb jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Nie wymaga wielu składników. Wieczorem miesza się ciasto, wstawia na noc do lodówki a rano gotowe jest do uformowania i pieczenia. Można dodać do niego swoje ulubione produkty i przygotować swój spersonalizowany wypiek.
Wydrukuj
„Nocny” chleb z suszonymi pomidorami
- V
- DF
Chrupiąca skórka i miękki środek.
Składniki
- 15g świeżych drożdży lub 4g suchych
- 300g mąki pszennej
- 50g mąki żytniej razowej
- 250ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki oliwy z pomidorów