Kwiatki mniszka w tempurze

Pyszna, chrupiąca i bardzo słoneczna przekąska. Kwiaty mniszka w tempurze z pewnością podbiją niejedno serce. Kwiaty w panierce są zaskakującą propozycją, która spotka się z zaskoczeniem. Ich przyjemny, lekko pikantny smak świetnie współgra z chrupiącą i pękającą przy każdym ugryzieniu tempurą. Danie uzupełni sos miętowy, jogurtowy lub czosnkowy. 

Wydrukuj

Kwiatki mniszka w tempurze

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • DF
Chrupiąca, kwietna przekąska.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 40 kwiatów mniszka
  • 70ml lodowatej wody
  • 50g mąki pszennej + do oprószenia kwiatów
  • sól
  • olej ryżowy - lub inny
Sposób przygotowania
Kwiaty zbieraj z dala od ulicy. Zrywaj je w rękawiczkach. Kwiatki oderwij od łodyg. Rozsyp na białej kuchennej ściereczce i pozostaw na 15 minut na słońcu. Przygotuj tempurę: mąkę i lodowatą wodę wymieszaj - powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli potrzeba dosyp więcej mąki lub dolej więcej wody. W głębokiej patelni rozgrzej 4cm warstwę oleju. Każdy kwiat oprósz mąką a następnie maczaj w tempurze. Poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie z płatków i ostrożnie przełóż kwiat na patelnię. Kwiat powinien swobodnie pływać. Z każdym kwiatem postępuj identycznie. Kwiaty wkładaj na patelnię partiami tak by nie nachodziły na siebie. Smaż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kwiaty przełóż na ręcznik papierowy, nałóż kolejną warstwę papieru i delikatnie odciśnij kwiaty -powinny być chrupiące więc nie dociskaj ich zbyt mocno by się nie połamały, oprósz solą. Podawaj z ulubionym sosem.

Leave a Reply