Serowe ciasto bez pieczenia

Imponująco wyglądające ciasto serowe, bez pieczenia. Masa serowa w połączeniu z galaretkami oraz cukrem staje się puszystą, gładką pianką. Dzięki agrestowym galaretką ciasto jest w kolorze pastelowej zieleni. Kontrastu dodają błyszczące, intensywnie czerwone nasiona granatu. 

Wydrukuj

Serowe ciasto bez pieczenia

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Delikatne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Spód:
  • 250g herbatników
  • 3 łyżki masła
  • Masa serowa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • woda (1/2 ilości z zaleceń producenta na opakowaniu galaretki)
  • 200ml śmietany 30 %
  • 1 śmietan fix
  • 500g twarogu półtłustego mielonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 owoc granatu
  • liście mięty
Sposób przygotowania
Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Herbatniki mocno pokrusz, rozpuść masło. Gdy masło przestygnie połącz je z herbatnikami. Herbatnikową masę wyłóż na formę do ciast - u mnie okrągła o średnicy 23cm (może być okrągła, prostokątna) i delikatnie ubij pięścią. Kremówkę ubij na sztywno z śmietan fixem. Dodaj cukier a następnie etapowo dodawaj ser, delikatnie miksując. Wlej zimną jednak nie ścięta galaretkę i zmiksuj masę by uzyskała jednolitą konsystencję. Przelej ostrożnie masę na herbatniki, wyrównaj wierzch i posyp go wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto na minimum 8h do lodówki. Przed podaniem posyp nasionami granatu i udekoruj liśćmi mięty.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!