Krem z naci marchewki

Kuchnia zero wasta – czyli gotowanie bez marnowania. W oparciu o ten nurt powstał krem z naci młodej marchewki. Zupa jest bardzo sycąca, o intensywnym zielonym kolorze. Idealnie smakuje podana z ugotowaną marchewką i chrupiącą, pękającą bagietką. 

Wydrukuj

Krem z naci marchewki

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zielona zupa z naci marchwi.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 marchewki
  • nać z 10 młodych marchwi
  • 2 pietruszki
  • bulwa selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól/pieprz
  • liść laurowy
  • 1/2 niedużego pora
  • 1 mała cebula
  • 700ml wody
  • bagietka
Sposób przygotowania
Warzywa obierz, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości,. Nać marchewki drobno posiekaj. Gdy warzywa w bulionie zmiękną wyjmij marchewkę i liść laurowy, wsyp nać i zagotuj.  Zupę lekko przestudź, zmiksuj na krem. Krem przetrzyj przez sito. Bagietkę podziel na kromki i podsmaż na suchej patelni. Zupę podawaj z marchewką pokrojoną w plasterki i grzankami. Możesz dodać również kleks śmietany lub jogurtu naturalnego.

Leave a Reply