Carpaccio ze szparagów z miętą i serem

Z pewnością dla wielu szparagowych smakoszy będzie to zaskoczenie: szparagi można jeść na surowo! Są chrupiące, jędrne, elastyczne. Idealnie smakują jako dodatek do sałatek, jajek, na tostach. Są wspaniałą przystawką do hummusu, past i gęstych sosów.  

Wydrukuj

Carpaccio ze szparagów z miętą i serem

napisała:

4,8 rating based on 4 ratings
  • V
  • VG
  • GF
Pyszne, surowe szparagi.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 5 szparagów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skorki z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól/pieprz
  • liście mięty
  • twardy ser żółty: wegański, parmezan, bursztyn, forte, gouda, grana padano
Sposób przygotowania
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą, osusz i odłam twarde, zdrewniałe końcówki. Miękkie części potnij wzdłuż na cieniutkie, długie plasterki. Użyj do tego mandoliny lub obieraka do warzyw. Listki mięty ułóż jeden na drugim, zwij w rulon i potnij na cienkie paski. Szparagi przełóż do miski, dodaj do nich sól, sok i skórkę z cytryny, mięte, oliwę i delikatnie wymieszaj by składniki się połączyły. Całość pozostaw na około 2-3 minuty. Szparagi zrobią się miękkie i bardziej elastyczne. Przełóż je na talerz, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posyp serem startym na tarce. Udekoruj całość listkami mięty.

Leave a Reply