Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny jest znany naszym prababciom i babciom. Używany był zawsze podczas przeziębienia i kaszlu. Dodatkowo jego zdrowotne właściwości pozytywnie wpływają na nasz organizm i normują gospodarkę wodną, mają działanie bakteriobójcze oraz poprawiają odporność. 

Wydrukuj

Syrop z pędów sosny

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zdrowy syrop z sosny.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1kg sosnowych pędów
  • 1kg cukru białego lub brązowego
Sposób przygotowania
Młode pędy sosny zrywaj z dala od ruchliwych dróg by nie były zanieczyszczone spalinami. Do zrywania zabierz ze sobą sekator i rękawiczki ponieważ pędy wydzielają lepki sok. By nie zniszczyć drzewka zrywaj pojedyncze pędy - pozostawiając pęd główny - z wielu gałęzi i drzewek. Odpowiednie będą pędy od 8 do 12 centymetrów, elastyczne, miękkie i niezdrewniałe.  Zerwane pędy rozłóż na białej ściereczce kuchennej i pozostaw na godzinę na balkonie lub parapecie by wszystkie owady miały szanse ucieczki. Pędy pokrój w około 1 centymetrowe kawałki. Układaj je warstwami na przemian z warstwą cukru w dużym, wyparzonym słoju. Każdą warstwę pędów delikatnie dociśnij. Słój zamknij, mocno nim potrząśnij by cukier dostał się w każde miejsce. Słój odstaw na około 4 tygodnie na nasłoneczniony parapet. Co kilka dni możesz nim potrząsnąć. Po upływie czasu syrop przecedź przez gazę i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Syrop dobrze przechowywany nie straci swoich właściwości nawet przez 8-10 miesięcy.

Leave a Reply