Tzatziki są bardzo prostym i tanim w przygotowaniu sosem. Najlepsze do jego przyrządzenia będą nieduże ogórki gruntowe – są zwarte, twarde i idealnie chrupiące. Ogórka gruntowego świetnie zastąpi też ogórek długi, szklarniowy – należy wtedy wyciąć gniazda nasienne by sos nie stał się wodnisty. Dodatek soli, soku z cytryny i pieprzu świetnie podkreśli ogórka a świeżość jogurtu naturalnego dopełni jego smak. Sos tzatziki idealnie sprawdzi się do dań z grilla: karkówek, kiełbasek. Współgra również z burgerami, kotletami, szaszłykami.
Wydrukuj
Tzatziki
- V
- GF
Łatwy w wykonaniu, świeży sos.
Składniki
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 ogórki szklarniowe lub 5 gruntowych
- 1/2 pęczka kopru
- sól/pieprz
- 2 ząbki czosnku