Omlet z szynką i papryką

Omlet jest daniem bardzo uniwersalnym, które można modyfikować i ulepszać w zgodzie z własnym gustem. Idealny w wersji śniadaniowej wytrawnej z szynką, papryką, cebulą. Świetny z dodatkiem sera, pieczarek i ziół. Może być również wersją deserową jako omlet biszkoptowy podany z bitą śmietaną i owocami. 

Wydrukuj

Omlet z szynką i papryką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
Jajka w innym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 cebula
  • 50g szynki
  • 4 jajka
  • 70ml mleka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę oczyść z ogonka i gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Warzywa i szynkę przesyp na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż. Jajka rozbełtaj, dolej do nich mleko, dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Wylej masę jajeczną na warzywa na patelni. Posyp posiekanym szczypiorem. Patelnię zakryj pokrywką i na małym ogniu smaż omlet aż masa jajeczna się zetnie.

Leave a Reply