Gulasz z serc drobiowych

Pyszny grzybowo – śmietanowy gulasz przygotowany z serc drobiowych. Intensywny w smaku z dodatkiem ostrej papryczki chilli. Idealny dla wszystkich fanów podrobów. Świetnie sprawdzi się podany z ogórkiem kiszonym, z dodatkiem kaszy, klusek na parze, ziemniaków lub domowego chleba. 

Wydrukuj

Gulasz z serc drobiowych

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
Gulasz z drobiowych serc.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 400g serc drobiowych
  • 2 papryczki chilli
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki gęstej śmietany do sosów 18%
  • 100ml wody
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 150ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą około 100ml i odstaw na około godzinę. Serca umyj i oczyść z błonek, żył i tłuszczu, osusz. Cebulę obierz i pokrój w piórka, papryczkę chilli posiekaj. Namoczone grzyby odcedź i posiekaj - pozostaw 50ml wody w której się namaczały. W garnku o grubym dnie podgrzej olej. Wsyp cebulę i paprykę, podsmaż, następnie dodaj serca i grzyby,delikatnie podsmaż, zalej bulionem i wodą grzybową. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu aż serca zmiękną. Śmietanę wymieszaj z mąką. Do śmietany dolej 2 łyżki wywaru z gotujących się serc i szybko wymieszaj. Następnie przelej śmietanę do gulaszu i ponownie szybko lecz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gulasz podawaj z ziemniakami, kluskami na parze, kaszą.

Leave a Reply