Miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest pospolicie występującym kwiatem na polskich łąkach. Od dawna znane są jego lecznicze właściwości dlatego przyrządza się z niego napary, syropy, maseczki, miody. Mniszek ma działanie antyoksydacyjne co oznacza, że zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Działa również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie – wspomaga nasz organizm podczas infekcji w walce z drobnoustrojami. 

Wydrukuj

Miód/syrop z mniszka lekarskiego

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Złocisty, słodki miód.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:180 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • około 500g kwiatów mniszka
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 1kg cukru trzcinowego/białego
  • 1l wody
Sposób przygotowania
Kwiaty mniszka zbieraj na łąkach z dala od miejskich dróg. Zrywaj kwiaty w rękawiczkach, uważaj na owady które mogą na nich przebywać. Potrzebne są jedynie same główki mniszka, żółte kwiaty. Kwiaty rozłóż na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy podczas słonecznej pogody wystaw na balkon lub parapet. Pozostaw je na około godzinę co jakiś czas mieszając. Dzięki temu wszystkie owady będą mogły spokojnie opuścić kwiaty. Mniszka przepłucz pod bieżącą wodą, odcedź i przełóż do garnka. Zalej wodą, zagotuj i na małym ogniu gotuj przez 10 minut. Kwiaty wystudź i pozostaw pod przykryciem przez 24h. Następnie odcedź je i odciśnij. Kwiaty nie będą już potrzebne. Pozostały po nich wywar przecedź przez tetrową ściereczkę. Przelej do garnka - będzie miał odcień ciemnej zieleni. Dodaj do niego sok z cytryny, cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 h - 2h by powstał syrop. Jeśli chcesz otrzymać gęstszą konsystencje wydłuż czas gotowania do około 3,5h. Wywar w czasie gotowania zmieni kolor na złocisty. Przelej do wyostrzonych słoików i szczelnie zakreć. Słoiki obróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.  

Leave a Reply