Placki z gruszką

Placki z gruszką przyrządzone z mąki owsianej są smacznym pomysłem na bezglutenowe śniadanie. Puszyste, słodkie i bardzo łatwe w wykonaniu. Podane z miodem z pewnością przypadną do gustu fanom słodkiego śniadania. Placki poza pięknym, efektownym wyglądem są bardzo sycące i zaspokajają poranny głód. 

Wydrukuj

Placki z gruszką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Efektowne, smaczne śniadanie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 duże twarde gruszki
  • 200 g mąki owsianej (można użyć innej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 cm świeżego imbiru
Sposób przygotowania
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Dodaj do niej starty imbir, cukier, mleko, szczyptę soli, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i jajko. Masę dokładnie wymieszaj a następnie odstaw na 10 minut. Gruszki umyj, obierz i pokrój w plastry.  Patelnię do naleśników rozgrzej z niewielką ilością oleju. Na patelnię nałóż odrobinę ciasta a następnie na środek placka ułóż plaster gruszki i delikatnie dociśnij.  Smaż do momentu zarumienia i ostrożnie przewróć na drugą stronę. Placki podawaj z miodem, jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem. Z podanych proporcji zrobisz  około 8- 10 średniej wielkości placków.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!