Pyszne kotlety to nie tylko kotlety mięsne. Na moim blogu możecie odszukać przepis na kotlety z dyni, kotlety z warzyw z rosołu z kaszą bulgur. Przyszła kolej na kotlety wegańskie – przygotowane z siemienia lnianego, kalafiora oraz ryżu. Kotleciki są bardzo delikatne, pikantne, pięknie pachnące czarnuszką. Idealna do lunch boxu, jako przekąska, przystawka, świetne na obiad lub kolację.
Wydrukuj
Wegańskie kotlety z kalafiora i ryżu
- V
- VG
- GF
- DF
Wegańskie kotlety kalafiorowe.
Składniki
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego (w wersji niewegańskiej 1 surowe jajko w rozmiarze m)
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 100g ryżu
- 1 niewielki kalafior - po obraniu około 700g
- 2 łyżeczki pasty chilli
- 1 mała biała cebula
- panierka bezglutenowa
- sól
- olej
Sposób przygotowania
Siemię lniane przełóż do miseczki, zalej gorącą wodą - tak by woda wystawała około 3mm nad nasiona, zamieszaj. Miseczkę przykryj talerzykiem. Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie. Kalafiora podziel na małe różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj również al dente. Ryż i kalafiora odcedź i wystudź. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij. Kalafiora posiekaj i wraz z ryżem podsmaż na odrobinie oleju, dodaj cebulę. Wszystko przełóż do miski, dodaj pastę chilli, czarnuszkę, przelej siemię lniane, dopraw solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli kalafior ma duże kawałki ugnieć całość łyżką do pure. Mokrymi dłońmi formuj małe kotleciki, spłaszcz je i obtocz w panierce. Smaż z każdej strony aż się zarumienią. Kotleciki są bardzo delikatne dlatego ostrożnie je przekładaj na patelni. Z podanych proporcji otrzymasz około 20 - 22 kotlecików.