Szczupak z piekarnika

Szczupak – od dawna nazywany jest królem polskich rzek. Mięso szczupaka jest pyszne, białe, chude i bardzo delikatne. Przygotowane w piekarniku z aromatyzowanym masłem jest soczyste i wybornie pachnące. Dodatek imbiru oraz czosnku i chilli dodaje mu pikanterii. Szczupak podany w towarzystwie grillowanych warzyw i kandyzowanej cytryny stanowi wyborne danie, którym z przyjemnością pochwaliłby się niejeden szef kuchni.

Wydrukuj

Szczupak z piekarnika

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Aromatyczna i soczysta ryba.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • szczupak 1kg ( po oczyszczeniu)
  • 100g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
Oczyszczoną i umytą rybę osusz. Ponacinaj delikatnie jej skórę z obu stron. Czosnek i imbir obierz. Imbir zetrzyj na tarce na średnich oczkach, czosnek drobno posiekaj. Potnij w plasterki papryczkę. Warzywa dodaj do masła, dopraw solą i pieprzem i utrzyj. Powstałym aromatyzowanym masłem natrzyj rybę na zewnątrz i w środku. Rybę ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejnym arkuszem przykryj wierzch ryby i szczelnie ją owiń. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Następnie zdejmij papier z góry ryby, zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie włącz termoobieg i piecz 5 minut. Podawaj rybę posypaną świeżym szczypiorkiem.

error: Zawartość jest chroniona!!