Domowa granola

Chrupiąca, słodka, bardzo zdrowa i pyszna. Domowa granola przygotowana z górskich płatków owsianych, miodu, suszonych owoców, orzechów oraz siemienia lnianego. Łatwa w przygotowaniu. Idealna do podjadania w czasie dnia pracy. Świetnie sprawdzi się w szkolnym lunch boxie. Podana z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami będzie miłym i słodkim śniadaniem. 

Wydrukuj

Domowa granola

napisała:

5,0 rating based on 4 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Pyszna i chrupiąca domowa granola.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:120 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • garść suszonych daktyli
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • woda
  • garść orzechów włoskich
  • 11/2 szklanki płatków owsianych górskich
Sposób przygotowania
Siemię lniane przełóż do miseczki, zalej gorącą wodą - tak by woda wystawała około 3mm nad nasiona, zamieszaj i pozostaw na 10 minut. Morele, śliwki, figi, daktyle i orzechy posiekaj. Dodaj do nich płatki owsiane górskie, miód i przelej namoczone siemię lniane. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż masę i rozprowadź formując cienki placek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na godzinę. Podczas pieczenia co około 15 minut przemieszaj granole by wszystkie składniki dobrze się uprażyły. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i wystudź granolę. Powinna być słodka i chrupiąca.  Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym i owocami. Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce do 5 dni.

Leave a Reply