Tradycyjne śniadaniowe jajko, podane w nowej, ciekawej formie. Upieczone w piekarniku awokado z pewnością wszystkich zaskoczy. Mimo, iż awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców posiada wiele wartości odżywczych. Jest źródłem kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Duża zawartość potasu znajdująca się w awokado reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie owoców awokado dobrze wpływa na wzrok, działa przeciwnowotworowi i wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego.
Wydrukuj
Pieczone awokado z jajkiem
- V
- GF
Zdrowe śniadanie w ciekawej odsłonie.
Składniki
- 2 awokado
- 4 jajka w rozmiarze s
- 1/2 cebuli
- 2 grube plastry boczku
- sól/pieprz
- 1 łyżka masła
- kilka listków kolendry
Sposób przygotowania
Awokado umyj, osusz, przetnij na pół i wyjmij pestkę. Owoce ułóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze z piekarnika. W miejsce po pestce wbij jajko, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut - aż jajko się zetnie. W czasie pieczenia pokrój cebulę i boczek w kostkę i podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru. Awokado wyjmij z piekarnika, posyp boczkiem i cebulą. Podawaj na ciepło posypane kolendrą.