Pieczone jabłka z dynią

Czy może być inny deser, który bardziej pachnie jesienią, smakuje jesienią i przypomina jesień? Nie! Pyszne, upieczone w piekarniku jabłka zdecydowanie przypominają czasy dzieciństwa. Pyszności, które przygotowywała babcia i piekła na gorącym piecu. Dziś można je przygotować w szybki sposób w piekarniku. Dodatek dyni, przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa podkreśli smak jabłka i sprawi, że ten prosty deser nabierze wyśmienitego smaku. 

Wydrukuj

Pieczone jabłka z dynią

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Aromantyczny, prosty w wykonaniu deser.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 5 twardych jabłek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100g dyni bez skóry
Sposób przygotowania
Jabłka umyj, osusz. Z 4 jabłek odetnij wierzch. Delikatnie, by nie uszkodzić owocu, za pomocą łyżeczki wyjmij gniazdo nasienne. Wyjmij również niewielką ilość miąższu tak by powstało miejsce na farsz. Dynię, jedno jabłko i miąższ z pozostałych pokrój w drobną kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Farsz włóż do jabłek, delikatnie dociśnij i zamknij jabłka wcześniej odciętym wierzchem. Owoce przełóż do naczynia do zapiekania i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Jabłko nie powinno być zbyt długo w piekarniku by się nie rozpadło. Podawaj ciepłe z dodatkiem jogurtu naturalnego lub z lodami.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!