Nalewka z pigwowca

Pigwowiec który często mylony jest z pigwą był używany w kuchni przez nasze babcie. Robiły z niego syropy, konfitury, nalewki. W dzisiejszych czasach jest owocem o którym się zapomina co jest dużym błędem. Jego owoce bogate są w witaminę C (mają jej więcej niż cytryna), witaminę B i A. Pigwowiec ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz niszczy wolne rodniki. 

Wydrukuj

Nalewka z pigwowca

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Nalewka o wyśmienitym zapachu i złotej barwie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3kg owoców pigwowca
  • 1,5kg cukru
  • 1,5l spirytusu (u mnie nalewkowy)
Sposób przygotowania
Do nalewki wybierz dojrzałe, żółte i zdrowe owoce pigwowca. Owoce obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Pigwowce przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Zamknij szczelnie słój i potrząśnij nim by cukier wymieszał się z pigwowcem. Słój pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie minimum dwa razy wstrząśnij nim by cukier nie osiadał na spodzie. Po 3 dniach dolej do słoja alkohol i wymieszaj. Odstaw na kolejne 7 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie odcedź owoce. Powstałą nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Butelki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie idealna do picia już po 2 tygodniach od rozlania.

Leave a Reply