Leniwe z dynią

Idealne, miękkie, delikatne i bardzo pyszne kluski leniwe. Przygotowane z twarogu dają ogromne pole do wyboru dla dodatków. Mogą być podane w wersji na słodko, słono, wytrawnie. Idealnie komponują się z owocami, konfiturami, słodkimi sosami jak również z warzywami i okrasą z boczku lub skwarków. Mogą gościć na stole na śniadanie, obiad, deser lub kolację.   

Wydrukuj

Leniwe z dynią

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • DF
Delikatne a zarazem bardzo sycące kluski z twarogu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 500g półtłustego mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do oprószenia blatu
  • 1 mała cebula
  • 200g dyni - bez skóry i miąższu
  • bułka tarta
  • pieprz/sól
  • masło do podsmażenia bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Twaróg wymieszaj z mąką, jajkiem, szczyptą soli. Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką i przełóż na nie ciasto. Szybko je zagnieć, podziel na ćwiartki. Z każdej ćwiartki uformuj rulon, spłaszcz go i pod kątem wycinaj rąby. Kluski gotuj partiami, około 2 minut od momentu wypłynięcia w delikatnie gotującej się, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.  Odcedź kluski. Cebulę i dynie pokrój w drobną kostkę, posól i podsmaż. Bułkę także podsmaż i posól. Kluski podawaj posypane dynią i cebulą, oprószone pieprzem i solą i polane bułką tartą. Alternatywnie mogą być polane jogurtem naturalnym.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!