Ciasto kakaowe z gruszką

W zgodzie z zasadą, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna : no waste – czyli  ograniczania ilości wyrzucanych produktów spożywczych, odpadów powstał pomysł na pyszne ciasto. Pozostałe po zlaniu nalewki pyszne gruszki nie mogły się zmarnować. Połączone z wilgotnym, kakaowym ciastem są świetną propozycją na deser. 

Wydrukuj

Ciasto kakaowe z gruszką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • DF
Pyszne i wilgotne ciasto.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • około 300g gruszek z nalewki lub zalewy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Gruszki odsącz, połowę wyłóż na spód formy. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki a następnie dolej olej i ponownie mieszaj aż konsystencja ciasta będzie spójna i jednolita. Ciasto wlej do keksówki, górę wyrównaj i wyłóż pozostałe gruszki delikatnie je dociskając. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-45 minut.



Leave a Reply