W zgodzie z zasadą, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna : no waste – czyli ograniczania ilości wyrzucanych produktów spożywczych, odpadów powstał pomysł na pyszne ciasto. Pozostałe po zlaniu nalewki pyszne gruszki nie mogły się zmarnować. Połączone z wilgotnym, kakaowym ciastem są świetną propozycją na deser.
Wydrukuj
Ciasto kakaowe z gruszką
- V
- DF
Pyszne i wilgotne ciasto.
Składniki
- około 300g gruszek z nalewki lub zalewy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Gruszki odsącz, połowę wyłóż na spód formy. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki a następnie dolej olej i ponownie mieszaj aż konsystencja ciasta będzie spójna i jednolita. Ciasto wlej do keksówki, górę wyrównaj i wyłóż pozostałe gruszki delikatnie je dociskając. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-45 minut.