Idealne, miękkie, delikatne i bardzo pyszne kluski leniwe. Przygotowane z twarogu dają ogromne pole do wyboru dla dodatków. Mogą być podane w wersji na słodko, słono, wytrawnie. Idealnie komponują się z owocami, konfiturami, słodkimi sosami jak również z warzywami i okrasą z boczku lub skwarków. Mogą gościć na stole na śniadanie, obiad, deser lub kolację.
Wydrukuj
Leniwe z dynią
- V
- DF
Delikatne a zarazem bardzo sycące kluski z twarogu.
Składniki
- 500g półtłustego mielonego twarogu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do oprószenia blatu
- 1 mała cebula
- 200g dyni - bez skóry i miąższu
- bułka tarta
- pieprz/sól
- masło do podsmażenia bułki tartej
- 2 łyżki oleju